Restaurangguide
Lunchguide
After Work
Restaurangrouletten
Kontakt
burger
close logo
Restaurangguide
Lunchguide
After Work
Restaurangrouletten
Kontakt

Helsingborg – en blomstrande restaurangstad

Lite grand beroende på hur man räknar och vem som gör det kommer man till olika resultat. Men en sak är säker – som krogstad placerar sig alltid Helsingborg nära toppen bland svenska restaurangstäder, oavsett om det gäller krogtäthet eller omsättning per capita. I branschorganisationen VISITAs undersökning baserad på 2017 låg Helsingborg på åttonde plats när det gäller omsättning per invånare och många menar att staden alltid pendlar mellan första och femteplatsen när det gäller krogtäthet. I samma undersökning ser man att Helsingborgs restaurangomsättning ökade med 72% åren 2008 – 2017 och med 4,3% mellan åren 2016 och 2017. Sänkt moms ses som en stor orsak till ökningen men för många orter, inte minst Helsingborg, påverkar helt säkert turismen samt ett ökat fokus från media och ett rent allmänt ökat intresse för goda och vällagade matupplevelser utanför hemmets väggar.

Helsingborg är en bra restaurangstad. Här finns en spännvidd, en geografisk struktur, en mångfald och en innovationslust som står väl upp mot vilken annan stad som och helst och som boende eller besökare i staden är det alltid nära till en bra upplevelse, oavsett vilka preferenser man råkar ha för stunden.

Vår reporter lyfte på luren och frågade Michael Fogelqvist på restaurang KOL vad han tror det är som gjort att Helsingborg blommat upp som restaurangstad…

– Svårt att säga, men det fanns väl för några år sedan en likriktning i branschen som öppnade upp en lucka för entreprenörer och restauratörer som ville göra något annorlunda och sticka ut ur mängden.

Det är alltså en bredare palett av smaker, inriktningar, stilar och upplevelser idag – och det kommer nya trender. Vad tänker du om det?

– Man är generellt mer medveten som matgäst idag och man förstår att både bedöma och uppskatta kvalitet. Jag ser att det finns en nyfikenhet och att man är beredd att ta till sig av det och att det är många som vill testa nytt. Tittar man på mattrender och vad som hänt där på sistone så är det ju såklart Asian Fusion kommit mer och till fler ställen. Det jag kan se dock, som jag gärna skulle vilja se en ändring på, är att man i Helsingborg oftast går ut och äter fredag och lördag – medan man i till exempel Malmö sprider ut besöken även måndag till torsdag. Att få en spridning på restaurangbesöken över veckan hade jag tyckt vara av godo.

Vad tänker du är Helsingborgs största styrka som restaurangstad?

– Det är ett bra och varierat utbud menar jag. Och såklart personalen. Det är många som har en personlig touch och ett personligt anslag på sin relation med gästerna. Man ger god och engagerad service.

Använd restauranghelsingborg.se
Restauranghelsingborg.se ska vara den naturliga mötesplatsen för gästen och restaurangen. Vi vill hjälpa till att skapa goda relationer och starka band mellan Helsingborgsborna och stadens restauranger i den breda meningen och på vår sajt hittar du lunchen, after-worken, hänget, affärsmiddagen, fikat eller helt enkelt den perfekta platsen för kvällens sittning med polarna eller sambon.
På restauranghelsingborg.se kan du söka efter god mat och mysiga ställen efter en rad olika parametrar – eller så låter du helt enkelt slumpen avgöra med vår Restaurangroulette! Använd restauranghelsingborg.se ofta och låt oss inspirerar dig till nya spännande matupplevelser.

Smaklig spis!
av Pälle Årelund 2019-11-04 09:07